42När jag var liten sas det att vår åderförkalkning började vid sju års ålder….Åderförkalkning innebär att förkalkning minskar blodflödet i våra artärer genom att en kalkbeläggning får fäste i blodkärl. Jag trodde att åderförkalkning innebar att man blev lite knasig och förvirrad, typ dement eller kanske Alzheimersliknande tillstånd. Men åderförkalkning ger inga symtom förrän skadorna i kärlen blivit så förträngda att vissa kroppsdelar inte längre får tillräckligt med blod för att fungera på ett bra sätt. Kroppen är fiffig på många sätt!

photo_00159

Åderförkalkning är en av de vanligaste dödsorsakerna i västvärlden. Sjukdomen startar tidigt den är också svår att åtgärda då den väl fått fäste! Det behöver inte vara hjärnan som påverkas, det kan vara andra kroppsdelar som drabbas och risken för blodproppar ökar….DSC00174_mini

Riskerna ökar om man röker, har högt blodtryck och högt LDL-kolestrol, det finns också ett samband mellan åderförkalkning och för lite motion, fetma, ärftlighet samt exv diabetes. Ja det finns ju två olika kolesterol sorter ett som är viktigare för kroppen än det andra, fast de tycks vara beroende av varandra….HDL-kolesterolet anses vara bra för kroppen och LDL-kolesterolet anses onyttigt för hälsan. marsipangris

På senare tid har forskning kommit fram till att de olika kolesterolen kan ge svar på varför vissa blir överviktiga och andra inte….och man har länge trott att ett inaktivt liv leder till ökade värden av LDL-kolesterolet och att träning och motion påverkar värdena så att HDL ökar och LDL minskar….. En hög halt av LDL leder till åderförkalkning och hjärtkärlsjukdom. Frågan blir om det endast handlar om hur vi lever eller om det finns en ärftlighet i detta….photo_00161

 

Du kan lista dig  här nedan och få GRATIS nyhetsbrev, information och 21 anledningar att träna tibetansk yoga. Fyll i rutan här nedan, svara på bekräftelsen och få mejl direkt till din epost!


 

 

 

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

3 486Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress