photo_00314Nästan alla drabbas vi av huvudvärk någon gång…eller drabbas vi? Är det så att kroppen försöker tala om för oss att vi bör stanna upp och ta det lugnt? Eller kanske ändra livstilen….För många år sedan, i slutet av 1990-talet, gick jag själv i den så kallade väggen och drabbades av en utmattningsdepression. Ja egentligen hade ju min kropp försökt avisera problemen på olika sätt…huvudvärk, trötthet och humörsvängningar….

Huvudvärken och sedermera även tröttheten botade jag med huvudvärkstabletter, på slutet använde jag tabletter med koffein i…man kan nog säga att jag var beroende av Treo och liknande brustabletter. Förutom att det är vanebildande att ta huvudvärkstabletter är det salter som urlakar kroppen på viktiga ämnen…så kombinationen var inte bra.

Det finns olika typer av huvudvärk och den är ett tecken på att något inte är riktigt bra i kroppen. Spänningshuvudvärk, Migrän, Huvudvärk från nacken, Huvudvärk från käkarna, Övrig huvudvärk som orsakas av infektioner, förgiftningar, hjärntumör, Hortons huvudvärk, huvudvärk som orsakas av synstörningar mm Vid långvarig huvudvärk ska man ta kontakt med läkare för att få värken utredd!

Nu ökar sjukskrivningarna igen och utmattningsdepression är en vanlig diagnos hos kvinnor 24 – 30 år….det känns oroväckande och man inser snabbt att då Socialstyrelsen bestämde att bort vissa diagnoser förändrades inte måendet för det. Vi lever fortfarande våra liv i ekorrhjulet och stannar inte upp och tar hand om oss.ewy spärrar upp ögon

Under min väg tillbaka från min utmattningsdepression utbildade jag mig till Andningspedagog och på köpet blev det också Tibetansk yoga och lite annat spännande. Jag sa upp mig från mitt fasta jobb inom Umeå kommun och startade eget. Jag höll kurser  och föreläsningar om hälsa utifrån andning och yoga. Träffade tonåringar som nickade instämmande då jag berättade om de symptom som dök upp innan jag riktigt kraschade. Det gjorde lite ont att inse att många var i riskzonen och det tycks inte ha blivit bättre.

Vad kan vi då göra? Artiklar med hurtiga inlägg med enkla uppmaningar…hur seriöst blir det? Näe jag tror man måste slå om rodret, hissa seglen och ta ut en ny kurs. Inse att det kommer att dyka upp saker som gör att man ånyo får ta ut ny kursriktning. Jag tror inte att det finns en mirakelmedicin som passar alla, utan att alla individer behöver en individuell lösning.DSC_0142

I mina kurser och behandlingar utgår jag både från gruppens behov och möter den enskildes. Mina erfarenheter gör att det fungerar!femte tibetanen Jag anser att man alltid måste försöka möta människan där hon är.

Under åren är det rätt många personer som gått kurs i tibetansk yoga. Vissa har gått den om och om igen. Andra hittar ganska snabbt utrymmet i vardagen och sätter sitt välmående och hälsa först. Vissa dyker på mig och berättar vad det betytt för dem och att de kanske behöver en uppfräschning av kunskaperna. Flera klienter har berättat att de blivit av med eller fått minskad migrän andra berättar om att magen börjat fungera bättre, orken har återkommit och livsgnistan tänts igen….Tänk vad 20 minuter om dagen kan ge! Så här påverkas kroppen av yoga

DSC_0020Här tar man upp inverkan på vagusnerven. Kroppens längsta nerv. Under min utbildning träffade jag under en flygresa en amerikan som berättade att han tillsamman med forskare i Sverige (faktiskt Umeå Universitet) och USA jobbade med att utveckla en motsvarighet till pacemaker som skulle kunna opereras in för att reta denna långa nerv….bland annat skulle denna makapär kunna hjälpa deprimerade mfl. Idag finns den klar och opereras in på människor…jag berättade för forskaren att jag också jobbade med deprimerade, men att jag använde andningstekniker. Då sa den amerikanske forskaren, jo vi vet att de flesta depressioner beror på syrebrist (poor breathing). Jag kan inte låta bli att fundera över forskarvärlden, där man uppfinner manicker och mediciner, då det finns helt naturliga vägar för kroppen till självläkning och hälsa!klocka

C nr 3 eSedan jag började med andning och tibetansk yoga har jag sällan eller aldrig huvudvärk! Tidigare i mitt liv har jag haft några migränattacker och kommer från en familj med mamma och systrar som har otroligt svåra migränanfall. Vaknar jag med huvudvärk ligger jag kvar i sängen och andas med  smärtan. Den är över inom 20 minuter….sedan kan jag göra yoga som vanligt!C nr 4 aHur tar du hand om din huvudvärk? Skriv gärna och berätta för mig, jag är nyfiken!

Migränyoga presenteras här av Yogobe

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

3 487Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress